AKYAKA, “İDYMA”

Eğer bir gün merak edip Akyaka’yı görmek isterseniz, işte bizde size cenneti görmeye hazır olun deriz. Gökova Körfezi’nin sonunda, deniz ile karanın birleştiği noktanın sağındadır Akyaka.

Akyaka, Gökova Körfezi'nin gizli cenneti ve aynı zamanda Gökova Körfezi'nin limanıdır. Körfezin kara ile birleştiği ve Kadın Azmak suyunun denize döküldüğü yerdedir.

Akyaka, Gökova Körfezinin sonunda sol tarafta Sakar Dağı'nın eteklerinde körfeze açılan cennetten bir limandır. Çam ormanlarının hâkim olduğu yeşillik, o nefis çam ağaçlarının kokusu eşliğinde Gökova Körfezi denizinin mavisi ile yüz yıllardır flört etmektedir.

Azmak deresinin resimlerini mutlaka görmüşsünüzdür. İşte Azmağın o soğuk sularının ağaçların ve sazlıkların arasından süzülerek akvaryum güzelliği ile denize döküldüğü noktadadır Akyaka.

Değişik tariflerle Akyaka’nın yerini anlatmak mümkündür. Ancak ne anlatırsak anlatalım, bu cenneti gözlerinizle görmeden, ne kadar hayal etseniz de gerçek görüntüsüne ulaşamazsınız.

Doğal güzelliklerinin yanı sıra, 3000 yıldır Güney Batı Anadolu’da yaşayan çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan; tarihi dokusu, değişik mimari yapısı ve sırtını yasladığı Sakar dağının eteğinde Gökova Ovası ile kucaklaşan Akyaka, Gökova Körfezinin her zaman esen ılık meltem rüzgârları ile sizleri büyüleyecektir.

“Gökova” ovasının sazlıklarına gelen değişik türdeki göçmen kuşlar; leylekler, flamingolar ve pelikanlar, Akyaka’da size ömür boyu unutamayacağınız bir görsellik sunacak.

Çevre ve gürültü kirliliği hiç olmayan, hangi tarafa bakarsanız yeşilin ve mavinin bütün tonları ile karşılaşacağınız, sırtını yemyeşil dağlara vermiş, eteklerini masmavi sulara yaymış, sessiz, sakin ve huzur dolu bir kasaba düşleyin.

3000 yıllık geçmişi olan “İdyma” tarih boyunca doğal kaynakları, iklimi, coğrafyası ve elverişli yaşam koşulları ile insanoğluna kucak açan bir bölge olmuştur. Karyalılar, Dorlar, Likyalılar ve Persler bu bölgede hüküm sürmüşlerdir.

Hellenistik devirde Büyük İskender'in eline geçen İdyma’nın M.Ö. 3. ve 2. Yüzyılda Rhodos topraklarına dâhil olduğu düşünülmektedir. Rhodos'lular tarafından yönetilen bölge uzunca bir süre Bizans idaresinde kaldıktan sonra, 12. yüzyılda Selçuklu Devleti’nin ve 15. yüzyılda  da Menteşe Beyliği’nin yönetimine dâhil oldu. Bu dönemde Cova çukuru, Gökabad ve Gökova olarak bilinen bu topraklar, Menteşe Beyliği’nin ardından 1420 yıllarında Osmanlı İmparatorluğuna katıldı.

Akyaka coğrafi konumu itibariyle ılıman iklim kuşağındadır. Gündüzleri denizden karaya esen serin meltemleriyle yazın en sıcak günlerinde bile güzel ve huzurlu bir gün geçirmenize olanak sağlar.

Yaz ve kış aylarında yılın 200-250 günü güneşli geçen ve ortalama %50 ila %70 arasında değişen düzenli bir nem oranına sahip Akyaka, insan sağlığı için ideal bir ortam sunmaktadır…

Akyaka, doğal güzellikleri ile tarihi dokusuyla, huzur ve sakinliğin hüküm sürdüğü ve ılıman iklimi nedeniyle yılın her ayında tatil yapmaya ve uzun soluklu yaşamaya en elverişli yörelerden biridir.